Kanelbullar på jäsning på bakplåtspapper på ett bord.

Restaurang- och livsmedels­programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori, är ett yrkesprogram med många möjligheter. Programmet passar dig som är kreativ och gillar att arbeta med händerna.

Vad får jag lära mig?

På den här utbildningen får du lära dig ett hantverk med mångåriga traditioner. Du får tillverka matbröd, kaffebröd, tårtor, bakelser samt choklad och konfektyrer av olika slag. All tillverkning sker från grunden med hantverksmässiga metoder. Förutom praktiskt kunnande inom bageri och konditori får du lära dig om livsmedelskunskap, ekonomi och ergonomi med mera. För den som är intresserad av att starta eget företag i framtiden finns möjlighet att välja kurser i företagsekonomi, försäljningskurser samt att starta UF-företag.

Efter utbildningen

Efter examen kan du arbeta som bagare och konditor. Du kan också, genom att välja till kurser som ger högskolebehörighet, hålla flera vägar öppna för framtida utvecklingsmöjligheter. Utbildningen är dock framförallt en hantverksutbildning för ett framtida yrke som bagare eller konditor.

Praktik

Ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) gör du på olika arbetsplatser under sammanlagt 16 veckor. Under APL-perioderna kommer du att få testa att jobba i olika arbetsmiljöer. Det kan vara större eller mindre företag, med hantverksmässiga metoder såväl som mer industriinriktad framställning av bröd och kakor.

På Aleholm erbjuder vi inriktningen Bageri och konditori.

Gymnasiegemensamma ämnen, 600 poäng

Engelska 5, 100 poäng
Historia 1a1, 50 poäng
Idrott och hälsa 1, 100 poäng
Matematik 1a, 100 poäng
Naturkunskap 1a1, 50 poäng
Religionskunskap 1, 50 poäng
Samhällskunskap 1a1, 50 poäng
Svenska 1 / Svenska som andra språk 1, 100 poäng


Programgemensamma karaktärsämnen, 400 poäng

Hygien, 100 poäng
Livsmedel och näringskunskap 1, 100 poäng
Branschkunskap inom RL, 100 poäng
Service och bemötande 1, 100 poäng


Inriktning Bageri och konditori, 300 poäng

Bageri 1, 100 poäng

Choklad och konfektyr, 100 poäng

Konditori 1, 100 poäng


Programfördjuning Bageri och konditori, 900 poäng


Individuellt val, 200 poäng


Gymnasiearbete, 100 poäng


Studieplan Pdf, 143 kB.